Infiltrații ghidate ecografic

Ce sunt infiltrațiile ghidate ecografic?

Infiltrațiile, în ansamblul lor, sunt proceduri terapeutice în general, dar și diagnostice uneori, prin care se injectează un medicament sau o substanță lichidă într-un țesut.

De regulă, aprecierea locului optim de injectare se face pe baza unor repere anatomice. Metoda are grade diferite de acuratețe în funcție de locul ales.

Infiltrațiile ghidate ecografic presupun vizualizarea acului în tot traiectul său din momentul în care străpunge pielea și până ajunge în locul unde trebuie injectată substanța aleasă.

Aceasta este singură metodă cunoscută până acum de a injecta cu siguranță de 100% medicamentele în țesuturi moi: tendoane, mușchi, ligamente, cavități articulare.

Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP – Platelet Rich Plasmă) constau în administrarea unei plasme care conține o concentrație foarte mare de proteine esențiale în procesul de vindecare a leziunilor musculoscheletale rezultate în urma unor traumatisme la nivelul tendanelor, mușchilor și articulațiilor. Această plasmă îmbogățită este obținută din sângele propriu al pacientului. Acesta se recoltează și se centrifugheaza maxim 15 minute. Se obține astfel o plasmă cu o concentrație de până la 5-10 ori mai mare de trombocite. Aceste trombocite conțin acele proteine, numite și factori de creștere, care, infiltrate în leziune, accelerează procesul de vindecare. Această metodă produce doar un mic disconfort la locul injectării.

Infiltratii PRP Centrifuga PRP ReumaDiagnostic0112

Cum se realizează serviciile de infiltrații ghidate ecografic

Întotdeauna se începe cu o ecografie a regiunii anatomice unde trebuie efectuată infiltrația. Aceasta are rolul de a confirma existența patologiei și găsirea căii anatomice sigure pentru a nu leza vase de sânge, nervi sau alte structuri importante ce se pot interpune între ac și țesutul țintă.

După alegerea traiectoriei se face o antisepsie de nivel chirurgical a pielii în același mod ca pentru o intervenție chirurgicală. Toate materialele folosite sunt sterile astfel încât riscul de complicații infecțioase este extrem de redus. Pacientul poate urmări pe ecranul ecografului sau pe ecranul adițional din cabinet parcursul acului și injectarea substanței la locul dorit.

După terminarea procedurii și scoaterea acului locul puncției este pansat cu un plasture steril rezistent la apă pe care pacientul este rugat să nu îl scoată pentru 48 de ore. Fiind rezistent la apă pacientul poate face duș în mod normal.

Conduita post înfiltrație va fi discutată cu fiecare pacient în mod individual întrucât nu pot fi făcute recomandări generale, patologia tratată fiind vârsta și pacienții diferiți.

Ce afecțiuni se tratează prin infiltrațiile ghidate ecografic?

– afecțiuni artrozie ( de uzură) ale tuturor articulațiilor
– afecțiuni inflamatorii ale tendoanelor, mușchilor și articulațiilor
– puncții articulare diagnostice
– biopsii ghidate de țesuturi moi

Care sunt recomandările pentru pacienți?

Ecografia musculoscheletala și infiltrațiile ghidate nu necesită pregătiri prealabile. Este bine să nu aveți bijuterii la dumneavoastră și să fiți îmbrăcați în haine comode. Funcție de zona care urmează să fie investigată, este posibil să fie necesar să vă schimbați într-un halat.