Ce reprezintă artroscopia umărului și ce anume tratează această procedură?

Ca și definiție, artroscopia reprezintă o procedura chirurgicală minim invazivă ce facilitează medicului ortoped inspectarea, diagnosticarea și tratarea anumitor afecțiuni ale umărului.

Procedura presupune trasarea a 3-4 mici incizii, prin care se poate introduce în interior o microcamera și diferite instrumente ce permit rezolvarea problemei, fără a fi nevoie de tehnică deschisă sau o incizie mare.

Umarul poseda o articulatie foarte complexa si foarte mobila ce necesita o atentie speciala in inspectia tuturor structurilor anatomice (capul humeral, cavitatea glenoida, labrumul glenoidal, ligamentele scapulo-humerale superior, mijlociu si inferior, ligamentul coraco-humeral, muschiul subscapular, muschiul suprascapular si alte structuri anatomice) in timpul artroscopiei de umar.

Printre afectiunile de umar ce permit tratarea lor artroscopic enumeram:

  • leziuni de cartilaj si artroza;
  • instabilitate si luxatie recidivanta de umar;
  • leziuni de labrum;
  • leziuni de coafa rotatorie;
  • leziuni de ligamente;
  • indepartare de osteofit/corp liber intra-articular;
  • redoare articulara si capsulita retractila.

Fiecare umar dureros e recomandat a fi inspectat clinic. In timpul examenului clinic medicul ortoped va trebui sa stie si istoricul medical al pacientului, apoi sa efectueze investigatii paraclinice si sa le completeze prin examene imagistice, precum ecografia si prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a stabili diagnosticul si pentru a decide tratamentul adecvat in functie de afectiune.

Procedura de artroscopie de umar se efectueaza sub anestezie generala, rareori folosindu-se cea locala, apoi se stabileste pozitia pacientului pe masa de operatie (beach chair sau decubit lateral) si se aplica o solutie antiseptica pe umar, pentru a dezinfecta pielea, si campuri sterile.

Artroscopia umarului dureaza ca si timp intre 30 si 120 de minute in functie de patologie. Se foloseste un flux de lichid introdus intra-articular pentru distensia articulatiei ce permite vizualizarea mai buna a componentelor intra-articulare. Medicul va folosi 3 – 5 portale diferite (shaver, aplator, suturi, pense etc.) pentru a rezolva problema existenta.

Recuperarea dupa procedura variaza foarte mult in functie de afectiunea tratata, insa cu siguranta timpul de recuperare va fi mai rapid decat dupa metodele clasice de tratament prin interventii chirurgicale deschise.

Trebuie sa va adresati unui medic cu experienta in chirurgia artroscopica si sa nu neglijati nicio durere a umarului, deoarece tratarea in stadiile incipiente are rezultate mult mai bune.

Spune-le si prietenilor tai :
Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email

Articole recente

Date contact

Program