Când avem nevoie să apelăm la ortopedia pediatrică?

În primii ani din viața copilului nostru suntem tentați să ne concentrăm doar pe anumite lucruri cum ar fi colicii și nopțile albe generate de aceștia, apariția dinților și diversele probleme ale aparatului respirator, neglijând de cele mai multe ori, din păcate, o problemă foarte importantă pentru dezvoltare armonioasă a copilului și anume dezvoltarea neuro – musculară și osoasă a acestuia.

Decidem să facem o vizită ortopedului pediatru doar în cazurile grave de fracturi sau luxații, fără să știm că deformările corpului apar încă din viața intrauterină și au perioada cea mai bună de tratament în primele 3 luni de viață.

O contractura musculara la sold, o asimetrie de pliuri, o asimetrie generala a corpului e bine de stiut ca reprezinta semnale serioase de alarma care se recomanda sa fie solutionate grabnic cu o vizita la medicul specialist in ortpedie pediatrica.

Putini dintre noi stiu ca de exemplu piciorul plat valg, netratat la timp e de multe ori mai dificil de tratat ulterior decat o fractura. In cazul acestei afectiuni forma si gradul de severitate pot fi decise doar de un medic ortoped pediatru care poate si institui un tratament adecvat inca din primele luni de viata ale copilului.

Piciorul varus equin pozitional sau congenital forma cea mai severa a malformatiei piciorului, reprezinta o alta afectiune care in cazul in care nu e descoperita si tratata la timp poate face diferenta intre un copil normal dezvoltat si unul cu handicap pe viata.

Plagiocefalia (capul turtit) si torticolisul muscular care de cele mai multe ori se manifesta impreuna sunt alte 2 afectiuni in care tratamentul de la varste precoce poate face diferenta intre un copil cu deformari si un copil normal. Un torticolis muscular lasat netratat duce la deformari faciale, deformari ale coloanei vertebrale si in final modificarea atitudinii si aliniamentului corpului in ansamblu.

Daca e sa discutam despre scolioza si cifoza manifestate in primii ani ai vietii, putem spune ca ignorarea posturii corpului va duce in timp nu numai la derformarea coloanei vertebrale, ci si la deformari ale cutiei toracice si implicit afectari ale functiei respiratorii, deformari ale umerilor, ale sanilor si ale bazinului.

Dezvoltarea neuro-motorie este o alta problema care ne trimite la medicul specialist in ortopedie pediatrica si e bine de stiut ca acest diagnostic de intarziere in dezvoltarea neuro-motorie nu presupune neaparat o problema neurologica centrala (afectare a sistemului nervos central).

Toti copiii trec prin niste etape de dezvoltare normale, care duc in final la verticalizare – ridicarea in picioare, control, echilibru si coordonare. Un copil nestimulat sa treaca prin aceste etape la timpul si momentul potrivit, va avea o intarziere a dezvoltarii neuro-motorii (nu se rostogoleste, nu se ridica in 4 labe, nu se aseaza singur in fundulet) si in final rezultatul poate degenera intr-o intarziere a dezvoltarii cognitive, deoarece lipsa de miscare activa reduce curiozitatea de a cunoaste si de a descoperi.

Spune-le si prietenilor tai :
Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email

Articole recente

Date contact

Program