Consultații ortopedie și traumatologie

Ce scop au consultațiile în domeniul ortopediei și traumatologiei?

Consultațiile în domeniul ortopediei și traumatologiei se adresează pacienților implicați în evenimente traumatice și celor suferind de afecțiuni de uzură ale membrelor. Ele se efectuează cu scopul de a stabili diagnosticul afecțiunilor sistemului osteoarticular și musculoligamentar, de a urmări eficacitatea tratamentului bolilor aparatului locomotor sau recuperarea pacienților în cazurile în care s-au efectuat, în prealabil, intervenții chirurgicale ortopedice deschise sau artroscopice.

tom claes CfdzNybONzc unsplash

Care sunt afecțiunile care sunt incluse în domeniul ortopediei?

Afecțiunile la care se referă ortopedia sunt afecțiuni ale oaselor, articulațiilor, ligamentelor, tendoanele, mușchilor și nervilor. Astfel, includem în acest domeniu:

  • afecțiuni congenitale precum deformarea coloanei vertebrale, luxațiile congenitale de sold, etc.
  • afecțiuni posttraumatice precum fracturi, entorse, luxații, rupturi musculare, rupturi de menisc etc.
  • afecțiuni degenerative precum coxartroză, gonartroză, etc.
  • afecțiuni inflamatorii precum periartrita scapulohumerala, etc.
  • alte afecțiuni precum tulburările de statică vertebrală, monturile, tumorile beningne osoase, tumorile maligne osoase și de țesut conjunctiv etc.

Cum se desfășoară o consultație ortopedică în cadrul cabinetului?

În cadrul cabinetului, consultația începe cu o discuție referitoare la simptomele cu care vă confruntați și la istoricul dumneavoastră privind starea de sănătate. Urmează apoi un examen clinic local în care se examinează zona dureroasă căutând semne ale bolilor sau leziunilor prezente funcție de zona anatomică afectată. În măsura în care rezultatele obținute în cadrul consultației sunt suficiente, se stabilește diagnosticul și planul de tratament. Dacă sunt necesare investigații mai complexe, sunteți îndrumați către serviciul capabil să le realizeze.

Includ consultațiile ortopedice și ecografie musculoscheletală?

Toate consultațiile includ în mod obișnuit ecografie musculoscheletală necesară pentru evaluarea părților moi. Consultația se efectuează FĂRĂ ecografie DOAR pentru regiunile anatomice care nu se pretează în mod obișnuit pentru ecografie – ex.: coloana vertebrală – și pentru care se folosesc alte modalități imagistice. 

Care sunt recomandările pentru pacienți?

În măsura în care dispuneți de acestea, vă rugăm să aduceți la cabinet examinarile imagistice prealabile, indiferent de formatul în care sunt efectuate (CD, stick, hârtie, poze, etc).